Jeugd

Stadshagen is een jonge wijk, met super veel jeugd. We zijn dan ook super trots dat we zoveel enthousiaste jeugdleden bij de club hebben. 

Bij TC ’91 Stadshagen kun je op iedere leeftijd en elk niveau met tennis beginnen. Vanaf 2009 gebruikt de tennisschool de nieuwe lesmethode Tenniskids, samen met de meer traditionele wijze van lesgeven. Vanaf zo’n 4-5 jaar kunnen kinderen al beginnen met tennis en het leren van bijbehorende balvaardigheden. Met Tenniskids leren kinderen successen te beleven, contacten op te doen, sportiviteit en plezier te beleven op een tennisveld. 

Vaardigheden

Kinderen leren op een natuurlijke manier. Ze zijn nieuwsgierig, creatief en fantasierijk. Uit onderzoek blijkt dat vaardigheden als rennen, springen, balanceren, coördinatie, gooien en vangen heel belangrijk zijn om tot een optimale sportontwikkeling te komen. Bij Tenniskids komen al deze vaardigheden aan bod. Voor oudere jeugd of junioren zijn er competities en kan er meegedaan worden aan toernooien.

 

Tenniskids Blauw

Voor de jongste kinderen is er Tenniskids Blauw. In deze eerste fase maken kinderen, van 4 tot 6 jaar oud, kennis met de basis van tennis en de tennisvereniging. Door middel van speelse oefeningen ontwikkelen zij de eerste bal- en racketvaardigheden. De oefeningen, zoals tikspelletjes en balspelletjes met en zonder racket, zijn speciaal afgestemd op de leeftijd en de belevingswereld van een kind.

Tenniskids Rood

In Tenniskids Rood maken kinderen, tot en met 8 jaar oud, verder kennis met het tennisspel. Ze leren de basisvaardigheden op het gebied van bewegen en coördinatie. Ze doen mee aan leuke activiteiten op de vereniging en spelen samen met hun team korte wedstrijdjes in de Rode competitie. Ook kunnen zij meedoen aan Tenniskids toernooitjes, die vaak maar een dag(deel) duren.

In Rood spelen de kinderen met een zachte rode bal op een minibaan.

Tenniskids Oranje

In Tenniskids Oranje wordt gewerkt aan de verdere ontwikkeling. De kinderen zijn in de leeftijd van 8 tot en met 10 jaar oud en leren nieuwe slagen en technieken die hen helpen om uiteindelijk te kunnen spelen op een grote baan. Kinderen die spelen in Oranje kunnen wedstrijdjes spelen door samen met hun team mee te doen aan de Oranje competitie. Ook kunnen ze deelnemen aan Tenniskids toernooitjes. Dit zijn vaak eendaagse toernooitjes, die door het hele land georganiseerd worden. De wedstrijdjes in Oranje duren net iets langer dan in Rood.

In Oranje spelen kinderen met een oranje bal die geschikt is voor het spelen op een driekwartbaan.

Tenniskids Groen

In de laatste fase, Tenniskids Groen, bereiden de kinderen zich voor op het ‘hele baan’ tennis. Technieken en tactieken worden verder ontwikkeld, maar ook de atletische vaardigheden. Kinderen die in Groen tennissen zijn in de leeftijd van 10 tot en met 12 jaar oud. In Groen worden de wedstrijden langer en het competitietennis speelt een belangrijke rol. De competitie die bij deze fase hoort heet de Groene competitie. De Tenniskids toernooitjes die voor kinderen in Groen worden georganiseerd zijn vaak over meerdere dagen verspreid. Deze Groene toernooitjes zijn soms ook gekoppeld aan een open junioren toernooi.

Kinderen die in Groen tennissen spelen met een langzame groene bal op een hele baan.

Tenniskids ouderfolder

Wil je nog meer lezen over de verschillende kleuren? Meer informatie over Tenniskids Blauw, Rood, Oranje en Groen lees je in de Tenniskids Ouderfolder.

 

tenniskids ouderfolder

Junioren

Je bent bij tennis een junior als je tussen de 11 tot en met 17 jaar oud bent. Jeugdspelers van 11 en 12 jaar oud kunnen in Tenniskids (t/m 12 jaar) spelen of bij de junioren. De tennisleraar kijkt wanneer een speler, qua niveau, kan doorstromen naar de junioren. Junioren spelen net zoals de senioren op een hele baan met de bekende gele tennisbal.

Tennis is leuker als je wedstrijden speelt!

Naast uitdagende trainingen bestaat tennis voor een groot deel uit wedstrijden spelen. Dit is niet alleen gezellig, maar je wordt ook steeds beter als je veel wedstrijden speelt. Zo krijg je nog meer plezier in tennis! Het maakt niet uit of je al langer tennist of net begonnen bent: er zijn competities en toernooien voor iedereen! Doe je ook mee?

KNLTB Junioren competitie

Je kunt wedstrijden spelen door samen met je team mee te doen aan de KNLTB Junioren competitie. Deze bestaat uit de Junioren competitie 11 t/m 14 jaar en de Junioren competitie 13 t/m 17 jaar. De Junioren competitie vindt in het voorjaar en najaar plaats.

Open junioren toernooien

In de weken dat er geen competitie is, organiseren verenigingen vaak open junioren toernooien. Er worden er elk jaar maar liefst meer dan 300 georganiseerd! Bij een open junioren toernooi ontmoet je jeugdspelers van andere verenigingen.

Aanmelden tennisles en lidmaatschap

Naast de tennislessen is er alle vrijheid om met een vriendje of vriendinnetje, die ook lid is, te gaan tennissen op de tennisbanen van TC ’91 Stadshagen. Om je zoon of dochter aan te melden voor tennisles kun je terecht op de website van Tennisschool Kilian https://www.tennisschoolkilian.nl. Voor deze tenniskids lessen, geldt het lesreglement van de tennisschool.  

Speciale Jeugdactiviteiten

Juist omdat we zo’n jonge vereniging zijn, organiseren we veel jeugdactiviteiten voor de kinderen. Onze jeugdcommissie organiseert: 

 • Jeugdtoernooi 
 • Paard veulentoernooi 
 • Jeugdinstuif 
 • Vriendjes en vriendinnetjesmaand  
 • Clinics 

Plezier in tennis

Belangrijk is dat kinderen plezier hebben in tennis. Laat daarom uw kinderen bij het vrij tennissen in de juiste fase met de juiste ballen en een geschikt racket spelen. Op die manier is het kind het best in staat de geleerde vaardigheden toe te passen en nieuwe vaardigheden zich eigen te maken. 

 • Ga af en toe met uw kind tennissen en wees positief over de verrichtingen van het kind. 
 • Stimuleer de deelname aan clubactiviteiten. Deze zijn leuk en leerzaam. 
 • Leer de regels en de puntentelling van de fase waarin het kind zit. 
 • Leer het kind zich sportief te gedragen en respect te hebben voor de tegenstander. Dus waardering tonen voor mooie punten van de tegenstander. 
 • Op schoolpleinen, tegen muren, in de tuin of op de oprit, overal kun je tennissen. 
 • Stimuleer kinderen ook op straat, pleintjes te tennissen want dit zijn ideale omstandigheden om te leren tennissen. 

Meer informatie

Meer informatie kunt u vinden u op de website van Tenniskids.